Eget kök

Eget kök

Dagens måltider innehåller en varierande och näringsriktig kost. Maten tillagas från grunden i vårt eget kök. Vi lagar regelbundet mat utomhus där vi också ofta äter densamma.
De produkter vi använder är i första hand närproducerade. Det egna köket underlättar planering av våra måltider så att de tillgodoser barnens behov. Särskilda rutiner finns för sammansättning av veckans matsedel. Husmanskost tillagas nästan varje vecka eftersom barnen särskilt uppskattar det. Till lunchen serveras rikligt med grönsaker som också varieras över veckan.

Barnen blir delaktiga genom förslag på egna maträtter och genom att få uppleva de dofter som uppstår vid matlagning. Regelbundet deltar barnen vid matlagning och då ges möjlighet att träna den matematiska förmågan genom att räkna och mäta. Barnen tränar även sina motoriska färdigheter genom att skära, hälla, röra och blanda. Språket utvecklas vid instruktioner utifrån recept, tillvägagångssätt och det pågående samtalet.

Personalkooperativet har två funktionella kök vilket ger möjlighet till bakning och matlagning samtidigt som kocken tillreder dagens mat. Specialkost tillagas utifrån aktuella behov.

Köket ingår som en naturlig del av den pedagogiska verksamheten och maten anpassas utifrån våra olika upplevelsedagar. Vid våra resor äter vi mat med anknytning till det aktuella landet och på gröna dagen blir maten grön.

Vår filosofi är från jord till bord och vi odlar i mindre skala i våra planteringslådor och vår no digging-plantering.